İŞ YERİ İSİMLERİ TÜRKÇE OLMALI - Türkçe İsim Enstitüsü Marka İsmi Marka Tescili Marka Patent Tescili Marka İsmi Marka İsmi Oluşturma İsimder

İŞ YERİ İSİMLERİ TÜRKÇE OLMALI

Türkçe yazmayan iş yerleri tabelalarına kocaman İngilizce isimler yazılmış. Türkçe anlamı nedir? Ben bilmiyorum başkaları da bilemez. Kendi kültürümüzle, kendi Türkçe isimlerimizle marka olmayı öğrenmeliyiz. Yabancı hayranlığı uyandıran isimler kullanmamalıyız. Görsel güzellik için, Şehirde işyeri tabelaların standarda ve göze hitap edecek şekilde düzenlenmesi için belediyenin çalışma yapması kaçınılmaz oldu. İl genelinde iş yerlerinde, Türkçe isim kullanımının yaygınlaştırılması ve ilde yabancı isim taşıyan işyerlerinin belirlenmesi amacıyla çalışma yapılması gerekir, kendi kültürümüz ve Türkçemize göre işyeri isimleri kullanılması için esnaf birlikte çalışma yapılarak yabancı isimlerden işyerleri kurtulmalıdır.

Şehirde, illerde baktığımızda bazı iş yerlerinin isimlerinin Türkçe olmadığını ve yabancı isimler kullanıldığını görmek mümkün. Sakarya esnaf odaları Belediye kültür müdürlüğünde dahil olacağı bir çalışma başlatılarak iş yerleri Türkçeleştirmelidir. Yabancı kelime istilası, iş yeri tabelalarında, tekstil ürünlerinde, kafe, restoran, hastane isimlerinde, alışveriş merkezlerinde ve yeni yapılan sitelerde her geçen gün artarak sürüyor. Dünyada en çok konuşulan 5. dil olan Türkçe ve bu güzel dilin zenginliği yabancı isim koyma çılgınlığına kurban ediliyor. Peki, ürettiğimiz ürünlere, açtığımız dükkanlara neden 'Türkçe' isim koymuyoruz? Ülkemize mi, dilimize mi yoksa kendimize mi güvenmiyoruz? Dünya piyasasında saygın bir yeri olan markalar üreten bir ülke olarak Türkçe ismi tabelalarımızda neden gururla taşıyamıyoruz?

Bunu anlamakta güçlük çekiyoruz.İş yeri açacak olanlara Türkçe isim verilmesi için, Birkaç misli ağır vergilendirme geçici bir çare olabilir; en kesin çözüm vatandaşın dükkandan içeri girip "Yabancı kelimeyi firma adı yaptığınız için sizden alışveriş etmiyorum" diyerek kınanmasıdır. Bir firma, ayda 30 kere böyle şahsi ve nazik protestoya uğrasa, bundan etkilenir.Şehirdeki işyeri tabelalara standarda uygun ölçülere getirilmeli ve görsel kirlikten şehir sokakları ve işyeri duvarların kirlilik arz eden tabelaların standart ve görsel güzelliğe kavuşturulması faydalı olacağı kantindeyim.

Nurettin Eryılmaz