YABANCI İSİM MERAKI - Türkçe İsim Enstitüsü Marka İsmi Marka Tescili Marka Patent Tescili Marka İsmi Marka İsmi Oluşturma İsimder

YABANCI İSİM MERAKI

Türk Dil Bayramını kutladığımız bugünlerde başta mobilya firmaları olmak üzere tabelalarımızda yabancı isim istilası sürüyor. Özellikle mobilya sektöründe yabancı isimler dikkat çekiyor. Alışveriş merkezlerinden hastanelere, lokantalardan apartman ve sitelere kadar hayatımızın neredeyse bütünü yabancı isim istilasına uğradı. Dünyada en çok konuşulan 5. dil olan Türkçenin zenginliği tabela ve markalara yansımıyor. İnegöl’de özellikle mobilya mağazaları Türkçe ismi unutmuş durumda.

TÜRKÇE MOBİLYA İSMİ YOK GİBİ

Türk Dil Bayramının kutlandığı bugünlerde başta Ertuğrulgazi Caddesi olmak üzere İnegöl’ün birçok mobilya mağazasının yabancı isim kullandığı görülüyor. Firmaismini marka olarak kullanmak yerine yabancı bir isim ile ön plana çıkmayı isteyen firmalar, zaman zaman mobilya ve kanepe yerine furniture (mobilya) ve sofa (kanepe) da kullanabiliyor. Konu hakkında görüşlerini aldığımız mobilyacılar, mobilyada yabancı isim tercihinin dış ticaret faaliyetleri ve yabancı müşteri dikkate alındığı için kullanıldığını söylüyorlar.

BELEDİYE, PLAKET ALMIŞTI

Oysa İnegöl Belediyesi, 2007 yılında mecliste Türkçe isimlerin özendirilmesi kararını almıştı. Hatta Türk Dil Kurumu, işyerlerinde Türkçe ismin özendirilmesi kararı dolayısıyla Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a plaket takdim etmişti.

İNEVİA İSMİ DEĞİŞMİŞTİ

Cazibe Merkezi adıyla başlanılan, alışveriş merkezi için isim yarışması yapılmış ve Bursa’nın en büyük ikinci alışveriş merkezi için ‘Alışveriş ve Yaşam Merkezi İsmini Arıyor’ adlı 1500 TL ödüllü yarışmayı, ‘İNEVİA’ ismiyle Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nde Yüksek Lisans eğitimi alan Muharrem Polatdemir kazanmıştı. Kamuoyu tarafından yabancı bir isim olması nedeniyle ciddi eleştiriler alan İNEVİA ismi, daha sonra değiştirilerek İnegöl AVM olmuştu.

NEDEN GURURLA TAŞIMIYORUZ?

Uzmanlar, yabancı kelime istilasının işyeri tabelalarında, tekstil ürünlerinde, kafe, restoran, hastane isimlerinde, alışveriş merkezlerinde ve yeni yapılan sitelerde her geçen gün artarak sürdüğünü aktararak şu soruları soruyor: “Dünyada en çok konuşulan 5. dil olan Türkçe ve bu güzel dilin zenginliği yabancı isim koyma çılgınlığına kurban ediliyor. Peki, ürettiğimiz ürünlere, açtığımız dükkânlara neden ‘Türkçe’ isim koymuyoruz? Ülkemize mi, dilimize mi yoksa kendimize mi güvenmiyoruz? Dünya piyasasında saygın bir yeri olan markalar üreten bir ülke olarak Türkçe ismi tabelalarımızda neden gururla taşıyamıyoruz?” Bu dil ve kültür kirlenmesine dur demek için, dilimizi, işyerlerimizi, ürünlerimizi yabancı isimlerden arındırmalıyız.