Yabancı İsim Kullanan Şirketlere Tabela Vergisi - Türkçe İsim Enstitüsü Marka İsmi Marka Tescili Marka Patent Tescili Marka İsmi Marka İsmi Oluşturma İsimder

Yabancı İsim Kullanan Şirketlere Tabela Vergisi

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Genel Başkanı Ekrem Erdem, yabancı dilde isim kullanan şirketlerin tabela vergilerinin artırılabileceğini, bu amaçla bir teklif getireceklerini bildirdi.Erdem, yaptığı yazılı açıklamada, TDED olarak Türkçe isimli yerli markalar oluşturmayı ve dil bilincini artırmayı amaçladıklarını belirtti.Türkçe’nin dünyada hak ettiği yere gelebilmesi için önce sağlam bir dil şuuruna sahip olunması gerektiğini vurgulayan Erdem, şu ifadeleri kullandı:

”Dilde başlayan yozlaşma ve yabancılaşma, dille sınırlı kalmayarak zamanla bütün değerlerin yok olmasına ve milli birliğin telafisi imkansız zararlar görmesine sebep olur. Bir milletin dili bozulursa kültürü de bozulur; sanat, edebiyat ve fikir sahalarında çöküntüler meydana gelir. TDED olarak, bunu önlemek için mücadele ediyoruz. Bu amaçla yeni bir çalışma hazırlayacağız. İsimlerini yabancı dilde ilan eden şirketlerden, bir düzenlemeyle daha fazla tabela vergisi alınabilir. Bu amaçla bir teklif getireceğiz.

Ancak, çalışmamızın özü; yasakçı olmayan, tamamen Türkçeyi koruma amaçlı bir temaya sahip olacak. Örneğin, ismini Türkçe yazan şirket 10 lira tabela vergisi ödüyorsa yabancı bir dille yazan 100 lira ödeyebilir. Amacımız, dil bilincini artırmak ve Türkçemizi korumak. Tabii, Türkçe ya da yabancı bir dilde isim kullanmak tercihi şirketlerin.” AA