İŞYERLERİNE YABANCI İSİM YASAĞI - Türkçe İsim Enstitüsü Marka İsmi Marka Tescili Marka Patent Tescili Marka İsmi Marka İsmi Oluşturma İsimder

İŞYERLERİNE YABANCI İSİM YASAĞI

Her zaman merak etmişimdir. Yabancı ülkelerde, iş yerine yabancı isim  veren var mıdır?

İki kere yurt dışına çıkma olanağı buldum. Yunanistan’a ve Kıbrıs’a gittim. Yunanistan’ın ne ana karasında ne adalarında yabancı isimli iş yeri görmedim. Bütün tabelalar Grekçe..Kuzey Kıbrıs’ın bizden farkı yok.Tabelalar her dilden, her telden! Bu konuda çok yazdım. Yazdım da ne oldu? Muğla’nın Cumhuriyet Meydanı’ndaki, hem de “İtalyanca” ismi değiştiremedik! Milas’ın Beçin Belediyesi’nin aldığı kararı duyunca yine yazma gereği duydum. Muğla Cumhuriyet Meydanı’ndaki tabela adeta Muğlalılarla dalga geçiyor, Muğlalılara hakaret ediyor.

Muğla, İtalyan işgali yaşamış bir il.Böyle bir ilin merkezindeki meydanda faaliyet gösteren mekana Türkçe’ si “Tutku” olan İtalyanca “Ardore” ismi verilmiş bulunuyor. Üstelik mekan da Muğla Belediyesi mülkü!O tabela beni rahatsız ve rencide ediyor, ama Muğla’yı yönetenlerin, Muğlalıların umurunda değil…O mekanın adı eskiden “Atapark”tı! Bir ara kendi kendime, acaba belediyenin bu yönde bir yetkisi yok mu, diye düşündüm. Varmış. Milas’ın Beçin Belediye Meclisi bir karar alıp, beldede yabancı isimle iş yeri açılmasını yasaklamış.Biz bu köşeden “Muğla’nın Atapark’ını geri getirin. Şu onursuzluğa son verin.” diye onca yazı yazdık, Muğla Belediye Meclisi kör ve sağır kaldı…

Beçin Belediye Başkanı Mehmet Balcı meclisinin aldığı onurlu kararın 2008 yılı içinde alındığını anımsatarak şöyle demiş:“Amacımız yabancı özentiliğini ortadan kaldırmak ve özümüze dönmek. Beldemizde görüntü kirliliğine neden olan Türkçe’yi bozan, yozlaştıran, yabancı özentisi reklam tabelalarından kurtaracağız. Bunu yaparken kimseni canını yakarak, üzerine gitmeyeceğiz. Öncelikle uygulamayı yeni tabela almak isteyenlerden başlatacağız. Uluslararası markalar, bu zorunluluğun kapsamı dışında tutulacak. Eskileri de zaman içinde tescilli olmayanları düzeltme yoluna gideceğiz. Böylelikle, kültür ve dil erozyonunu önlemiş olacak ”Diline, yüreğine sağlık başkan. Yıllar önce Fethiye’de dönemin Belediye Başkanı Özer Olgun tarafından düzenlenen Çocuk Şenliği’ne gitmiştim. Şenlik etkinlikleri içinde çocuklarla tekne gezisi vardı. Rahmetli Aziz Nesin ile aynı teknede birlikte olmuştuk. Gezi sırasında şöyle demişti:“Yurdumun her yanı işgal altında.”Ne demek istediğini anlayamamıştık. Teknedeki çocukların tişörtlerini göstererek:“Güzel Türkçemizin suyu mu çıktı?” demişti.

Kaç yıl geçti aradan. Erozyon tabelalara sıçradı. Beçin Belediye Başkanı Balcı haklı. Bu bir “özenti” Bize özenen yabancı var mı?Siz neden özeniyoruz? Aşağılık kompleksimiz mi var? Benim, Muğla Cumhuriyet  Meydanı’ndaki tabela kavgam sırasında mekan işletmecisi “Gençler böyle istiyorlar. Ayrıca yabancı turistler var.” diye saçma bir gerekçe getirmişti. Aslında yabancı isim tercih edenlerin hemen hepsinin gerekçesi aynı! Ama anımsayanlar olacaktır. Yakın zamanda Fethiye’nin “yerleşik yabancıları” da isyan etmişti bu yabancı isimli iş yerlerine… “Biz Türkiye’de olduğumuzu hissetmek istiyoruz.” demişlerdi! Dalyan’daki çamur banyolarının girişinde de İngilizce, Almanca “Şu anda Türk topraklarındasınız” yazılıdır. Ben de Türk’üm. Türk topraklarında olduğumu hissetmek, hissettirmek istiyorum. Beçin Belediyesi de “Türk’üm” diyor. Ya ötekiler?